Tu esti de Vina pentru Incalzirea Globala?


Oricat de greu v-ar veni sa credeti, flatulenta se numara printre principalii vinovati de efectul de sera. De fapt, exista teoria ca banala flatulenta devanseaza poluarea cu gaze de esapament, atunci cand vine vorba despre principalii factori vinovati de declansarea incalzirii globale. Despre ce este vorba? Unul dintre principalele gaze care alimenteaza efectul de sera este metanul. Pana de curand, se credea ca cele mai mari emisii de gaz metan de pe planeta sunt cele produse de vanturile trase de miliardele de bovine de pe planeta. Daca, initial, se estima ca imensele cirezi de cornute produc circa 20% din emisiile anuale de metan, studiile comandate de marile concerne producatoare de carne de vita afirma ca bovinele produc 1-2% din metanul care ne distruge atmosfera. Care este adevarul? Probabil ca nu vom afla prea curand. Un exemplu interesant este cel din Noua Zeelanda, tara producatoare de mari cantitati de carne de vita si semnatara, in acelasi timp, a protocolului de la Kyoto, protocol conform caruia este obligata sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera din momentul aprobarii acestuia.

Cum sa-i vii de hac? Gazele intestinale se formeaza din surse exogene (aer ingerat prin nas si gura cand mancam cu lacomie) si surse endogene (gaze produse in tractul digestiv). Mirosul neplacut al vanturilor se datoreaza mai multor substante prezente rezultate din activitatea digestiva. Printre vinovati se numara: acidul butiric (miros de unt ranced) si hidrogenul sulfurat (miros de oua rancede). La mamifere, incidenta mirosului urat creste proportional de la erbivore la carnivore, cum sunt felinele sau hienele, care produc cele mai cumplit mirositoare vanturi. Pentru oameni, alimentele vinovate de amplificarea fenomenului sunt cele bogate in polizaharide si oligozaharide (precum inulina), adica: lintea, fasolea, ceapa, ridichiile, cartofii, cartofii dulci, cerealele (orezul este singura cereala care nu produce gaze), anghinarea. Campioane raman legumele din genul Brassica: varza, conopida, broccoli.

Din cele mai vechi timpuri, omenirea a cautat remedii impotriva rusinoaselor vanturi. Medicinile populare si traditionale pretuiesc ierburile si condimentele care reduc flatulenta. In Antichitate s-a dat o mare importanta leacurilor care inhiba aparitia gazelor. Deosebit de eficiente s-au dovedit a fi usturoiul si scortisoara. Aliati de nadejde sunt si piperul negru, turmericul, ghimbirul. Studiile recente au descoperit ca produsele probiotice, precum iaurul de casa si kefirul, reduc flatulenta si restabilesc echilibrul florei intestinale. Medicina moderna se bazeaza si pe consumul tabletelor de carbune natural, prescrise de obicei in cazurile de flatulenta cronica. In final, merita retinut ca flatulenta este o functie normala a corpului uman. Cu toate acestea, simptomele unei flatulente in exces sunt un prim semnal de alarma in privinta unor posibile boli intestinale. In astfel de situatii, o vizita la medicul specialist este mai mult decat indicata.